Ingredienser: Fra INCI til Norsk!

Det er ikke alltid lett for oss vanlige dødelige å forstå innholdet i produktene når det må stå på latin, men her skal jeg forsøke å forklare innholdet bak INCI-navnene og hva de brukes til.

Aloe vera  INCI: Aloe Barbadensis Leaf Juice.

Saft fra rent fruktkjøtt. God mot forbrenninger, solforbrenning og kløe etter insektbitt.

 

A-vitamin  INCI: Retinol Palmitate.

Virker cellefornyende, motvirker tørr og skjellet hud, hjelper til hurtigere sårheling og beskytter mot solens skadelige stråler.


Aprikoskjerneolje

INCI: Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil.

Kaldpresset og renset olje. Opptas middelhurtigt av huden.

 

Benzoesalt

INCI: Sodium Benzoate.

Konserveringsmiddel fremstilt av benzosyrens salt, har bakterihemmende virkning. Finnes naturlig i bl.a tyttebær og benzoeharpiks.

 

Bivoks

INCI: Cera Alba

Ublekt, naturvoks, kan anvendes til næringsmiddel. Anvendes i salver og leppeprodukter.

 

Carraghen

INCI: Carrageenan

Naturligt fortykningsmiddel i pulverform. Utvinnes fra rødalger av tangarten Rhodophyceae. Tangen virker konsistensgivende og emulsionsstabiliserende.


E-vitamin

INCI: Tocopherol

Naturlig antioxydant (hindrer harskning).Forbedrer virkningen av A-vitamin. Til tørr,trett og eksemhud.

 

Glyserin

INCI: Glycerin.

En bestanddel av vegetabilske oljer. Hindrer uttørking og virker som fuktbinder i hudens ytterste lag.

 

Jojobaolje

INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil.

Består primært av stabile umættede omega-9 fettsyrer og er derfor meget holdbar. Oljen inneholder naturlig solbeskyttelse (spf 3) og er desuten talgregulerende. Halvfet olje, som absorberes middelhurtigt av huden. Velegnet til sensitiv og normal-tørr hud. Kaldpresset økologisk olje. Meget holdbar. God til tørr hud.

 

Lanolin

INCI: Lanolin.

Ullfett, ubleiket, vannfri og pesticidrenset utvunnet fra saueull. Lanolin er det fettstoff som minner mest om hudens fettstoff og absorberes derfor lett. Lanolin er meget holdbart og virker bløtgjørende, antistatisk, emulgerende og beskyttende på huden. Især velegnet til salve og leppepomade.

 

Mandelolje

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Kaldpresset, filtreret olje presset av skallfri mandelfrø (Prunus amygdalus). Har et høyt innhold av oljesyre (omega-9) og ca. 23% av den essentielle fettsyre linolsyre (omega-6). Halvfet olje, som absorberes middelhurtigt av huden. Velegnet til normal-tørr hud og til massasje.


Rapsfettsyre + melkesyre (MF-fett)

INCI: Sodium Stearoyl Lactylate.

Vegetabilsk fast emulgator fremstilt av fettsyrer fra rapsolje og naturlig melkesyre. Emulgeringsmiddel til krem og lotion. MF fett anvendes i vannfasen og alltid med VE fett i fettfasen som hjelpeemulgator.

 

Natrimbenzoate

INCI: Sodium

Natriumsalt av benzoesyre som forekommer naturligt i eksempelvis benzoeharpiks og tyttebær. Natriumbenzoat hemmer vekst av spesielt gjær- og skimmelsopp og visse bakterier. Virker best i et surt miljø (pH 2,5-4,5) og anvendes til å konservere vannholdige produkter.

 

Olivenolje

INCI: Olea Europaea (Olive) Seed Oil. Kaldpresset, økologisk jomfru olje. Meget holdbar. Tåler oppvarming uten å forringes. Opptas middelhurtigt av huden. Består primært av omega-9 fettsyren oljesyre, men inneholder også E-vitamin, squalane, phytosteroler og essentielle fettsyrer. Fet olje, som absorberes langsomt av huden. Velegnet til normal-tørr hud samt sensitiv hud

 

Phenoxyethanol

INCI: Phenoxyethanol Ethylhexylglyserin.

Nytt konserveringsmiddel som betstår av 90% Penoxyethanol (alkohol) og 10 % Ethylhexylglyserin (sukker). Kan erstatte paraben i de fleste produkter. Mengde som benyttes er 0,5 til 1,0 %

 

Palmevoks

INCI: Cera Carnaub

Meget fast, hard voks fra palmeblad. Gjør leppeprodukter faste og binder farge i make up stifter. Anvendes i leppepomade, leppestifter og i flere andre former for sminke.

 

Pantenol

INCI: Panthenol

Pro B5-vitamin. Naturlig fuktbinder, regenererende, sårhelende, lindrer kløe og minker sollysets skadevirkning på huden. Anvendes i kremer, shampo, solprodukter, salver og skintonic. Provitamin B5,  som med kontakt med huden omdannes til vitamin B5, som er nødvendig for at huden kan fungere optimalt. Virker regenererende, reparerende, fuktighetsbevarende og beskyttende.

 

Ringblomstolje

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis+Calendula Officinalis+Tocopherol.

Økologisk urt, uttrekt i mandelolje, tilsatt E-vitamin. Virker regenererende og helende. Lindrer solforbrenning.

 

Sheasmør

INCI: Butyrospermum Parkii (Shea butter)

Fettstoff presset av sheanøtter. Inneholder naturlig solaktor (ca.3) God til meget tørr hud, psoriasis og solskader.


Tistelolje

INCI: Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil. Kaldpresset, økologisk vegetabilsk olje av økologiske tistelfrø. Opptas hurtigt av huden. Inneholder ca. 77% av den essentielle fettsyre linolsyre. Inneholder også E-vitamin og phytosteroler. ”Tørr” olje, som absorberes hurtigt av huden. Velegnet til alle hudtyper, især egnet til uren, moden og normal-fetet hud.

 

Palmefettsyre (VE-fett)

INCI: Glyceryl Stearate. Framstilles av fettsyre fra palmekjerneolje. Vegetabilsk emulgeringsmiddel til krem og lotion.

 

Zinkoksid

INCI: Zinc Oxide

Mineralet zink. Medisinsk kvalitet. Til utvortes bruk.

 

  • Ringblomst (Calendula officinalis)

    Ringblomst (Calendula officinalis)

  • Kamille (Chamomilla recutita)

    Kamille (Chamomilla recutita)

  • Ryllik  (Achillea millefolium)

    Ryllik (Achillea millefolium)

  • Stemor (Viola Tricolor)

    Stemor (Viola Tricolor)

  • Einer (Juniperus Communis)

    Einer (Juniperus Communis)

  • Furu (Punus Sylvestris)

    Furu (Punus Sylvestris)

  • Oliven  (Olea europaea)

    Oliven (Olea europaea)

  • Ringblomst (Calendula officinalis)
  • Kamille (Chamomilla recutita)
  • Ryllik  (Achillea millefolium)
  • Stemor (Viola Tricolor)
  • Einer (Juniperus Communis)
  • Furu (Punus Sylvestris)
  • Oliven  (Olea europaea)

Urter:

Ringblomst – Calendula off. INCI: Calendula officinalis. Virker antiseptisk, desinfiserende, virker hemmende på betennelser, bakterie, virus og sopp, er bløtgjørende, blodstillende og sårhelende. Anvendes til te og i avkok til shampo, skintonic, kremer og salver.

Kamille – Chamomilla recutita INCI: Chamomilla recutita. Virker betennelseshemmende, beroligende, sårhelende og kløestillende, bakterie- og sopphemmende. Til uttrekk til te og tilsetninger i kremer, shampo etc e.

Ryllik – Achillea millefolium INCI: Achillea millefolium. Virker sammentrekkende, rensende, og betennelsehemmende. Anvendes til te og i avkok til shampo, skintonic, kremer og salver.

Einer – Juniperus communis: Antiseptisk og urindrivende, astringerende og blodrensende, beroligende og oppkvikkende!

Stemor – Viola tricolor: Virker betennelseshemmende, utrensende og lymfestimulerende.

Kjrringrokk - Equisentum arvense

Trollhassel - Hamamelis virginiana

Nesle – Urtica dioica

Groblad - Plantago major

Eteriskeoljer Et utvalg eteriske oljer

Eteriske oljer:

Eteriske oljer

Furunålolje – INCI: Pinus sylvestris. Eterisk olje fra toppskudd på furutrær. Velegnet som duft.

Lavendel - INCI: Lavendula Augustifolia. Virker antiseptisk, talgregulerende, beroligende og cellefornyende. Velegnet til alle hudtyper. Velegnet som duft. Eterisk olje fra blomst

Kamille, blå - INCI: Chamomilla Recutita. Latinsk navn: Matricaria recutita. Kalles også legekamille eller germansk kamille.

Anvendes i kosmetikk. Eterisk olje av blomstene

Gran, sibirsk - INCI: Pinus. Latinsk navn: Abies sibirica. Virker varmende og øker blodgjennomstrømningen. Velegnet til alle hudtyper. Velegnet som duft

Kanelbark - INCI: Cinnamomum Cassia. Anvendes som smak og duft.Eterisk olje fra barken på kaneltreet.

Peppermynte - INCI: Menta Piperita oil. Virker kløestillende, kjølende og rensende.Velegnet til alle hudtyper. Velegnet som smak og duft, også til terapautisk  bruk. Eterisk olje fra blad

Kamfer - INCI: Cinnamomum Camphora. Anvendes i kosmetikk. spesielt i sportssalver  o.lign.Eterisk olje fra kamfertreet Øker blodgjennomstrømningen.

Geranium - INCI: Pelargonium graveolens. Velegnet som duft. Virker inflammationshæmmende, sammentrekkende og talgregulerende.  Eterisk olje fra blad.

Myrra - INCI: Commiphora myrrha. Eterisk olje av harpiks fra myrratreet Virker inflammationshæmmende, cellefornyende og styrkende. Velegnet til fet og moden hud.

Te-tre - INCI: Melaleuca alternifolia

Einer – Juniperus communis

Azulen – INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Guaiazulene

Sesquiterpene, som forekommer naturligt i bl.a. ekte kamille, fortynnet i mandelolje. Virker

antimikrobielt (betennelseshæmmende). Velegnet til sart, irriteret og uren hud. Anvendelse i creme,

lotion, salve og kroppsoljer.

Kamille: INCI: Anthemis Nobilis Flower oil. Latinsk navn: Chamaemelum nobile.

Rosentre INCI: Aniba Rosaeodora Oil, Virker antiseptisk og cellefornyende. Velegnet til moden, sensitiv

og tørr hud.

Einebær INCI: Juniperus Communis Oil Virker rensende, sammentrekkende og cellefornyende. Velegnet

til uren, fet og moden hud.

Eucalyptus INCI: Eucalyptus Globulus oil. Antiseptisk, kjølende og stimulerer blodsirkulasjonen. Velegnet

til alle hudtyper.

Sitronolje: INCI: Citrus Medica Limonum Oil